چرا شهرک سلامت؟

 

    • در رتبه بندی شهرهای کشور، اصفهان یک کلان شهر تلقی می شود.
    • اما نگاهی می اندازیم به اینکه چه دلائلی ایجاد شهرک سلامت را توجیه میکند.
    • سالهاست که ایجاد شهرک سلامت health care city در دستور کار مسئولین شهر بوده است. اما به هر دلیل به منصه ظهور نرسیده است.

 

1- با توجه به اینکه رشد جمعیت و افزایش نامحسوس پزشکان در مرکز شهر بصورت قابل توجهی اتفاق افتاده است لذا مجال ایجاد یک مرکز متناسب با نیاز و رفاه مردم از دست رفته است، بنابراین آرام آرام کثرت بیماران از یکسو و کثرت پزشکان از سوی دیگر تشکیل شهرک سلامت را ضروری کرده است.
2- امروزه جمع قابل ملاحظه ای از بیماران برای دسترسی به پزشک با مشکلات عدیده ای روبرو هستد که اهم آنها عبارتند از:
الف: مشکل ترافیک سنگین در خیابانهائی که بیشترین تعداد پزشکان مستقر هستند.
ب: مشکل پارکینگ که گاه باید بیش از یک ساعت دور بزنند تا شاید جای پارک پیدا کنند.
ج: از محل پارک اتومبیبل تا مطب پزشک شرایط برای رفت و آمد بسیاری از بیماران مناسب نیست و گاه آنها را با صدمات ناخواسته ای روبرو می کند.
د: بیمار با گذر از این مشکلات وقتی به پزشک میرسد دچار اضطراب، استرس، خستگی و عوارض و صدمات ناشی از عوامل یادشده است که خود مشکل جدیدی میشود.
ه: پزشک که اصولا یک عمارت دستکاری شده ای را که تناسب چندانی برای طبابت ندارد بدست آورده طبعاً نمی تواند از تمامی امکانات و تکنولوژی بهداشت و سلامت برای بیمار بهره مند باشد.
و: راهروها، آسانسورها و اتاقهای انتظار متراکم از انواع بیماران و گاه بیماران سخت و واگیردار عارضه ای بر عوارض دیگر افزوده است.
با توجه به آنچه گفته شد و دلائل فراوان دیگر ایجاد شهرک سلامت بود حتم یک ضرورت کلان شهرها و بخصوص کلان شهر اصفهان است.
 

 

  • مراحل اولیه:

در بهار سال 1390 خورشیدی پس از مذاکرات اولیه شهرداری اصفهان با شرکت پرستیژلند (مجری پروژه سیتی سنتر اصفهان) که توانائیهای خود را در زمینه طراحی، مهندسی سازه و ایجاد یک انستیتوی مطالعات برای بکار گیری آخرین دست آوردهای علم و تکنولوژی در سازه به نمایش گذاشته بود موافقت مقدماتی برای ایجاد مشترک IHCC با شهرداری اصفهان به عمل امد و بلافاصله فعالیتهای فاز صفر یعنی بررسیهای مقدماتی اعم از بازدید واحدهای مشابه در خارج از کشور و دست یابی به چشم اندازی از ظرفیت و وسعت و چگونگی گردش امور در اینگونه مراکز شروع شد. بالاخره در تابستان 1390 شرکت شهرک سلامت (IHCC) با چشم اندازی بسیار وسیع و با مشارکت شهرداری اصفهان تشکیل گردید. و بدون وقفه گامهای مختلف برای تامین پیش نیازهای پروژه آغاز شد.
 

گام اول، انتخاب محل:
IHCC در اولین گام شروط لازم برای انتخاب محل را تعریف کرد که عبارت بود از:
الف: محل مورد انتخاب باید فارغ از ترافیک سنگین شهر و با بهره گیری از کمربندی های موجود استعداد رساندن سریع و آسان بیمار به شهرک سلامت را داشته باشید.
ب: محل استقرار حتی الامکان باید در نقطه کانونی مراکز پرجمعیت شهر یا نزدیک به آن باشد.
ج: محل استقرار باید نزدیک به محل هائی باشد که آمار بیماران آن بیشتر است.
د: محل استقرار باید در محلی باشد که ظرفیت توسعه آینده را داشته باشد.
ه: دست IHCC باید برای ایجاد مرکزی مدرن و مجهز با استانداردهای امروز دنیا و برخوردار از تکنولوژی پیشرفته پزشکی و سلامت باز باشد.
با محور قرار دادن شرایط فوق مطالعه در عرصه جغرافیائی شهر اصفهان آغاز شد و بالاخره پس از یک برنامه پر زحمت و پرماجرا عاقبت در مهرماه سال 1390 محل فعلی در اتوبان آقابابائی اصفهان برگزیده شد. محلی که اگر نه تمامی شروط، لااقل بیشترین شرایط مناسب را دارا بود.
 

گام دوم، برگزیدن یک شرکت توانمند و دارای سابقه در طراحی و ساخت اینگونه مراکز بود برای طراحی IHCC:
پس از انتخاب محل اجرای طرح به شرحی که گذشت بالاخره زمینی به مساحت 3500 در ضلع شرقی اتوبان آقابابائی در اختیار شرکت شهرک سلامت قرار گرفت. همچنین قریب 100000 مترمربع نیز در جوار این زمین جهت کاربریهای بهداشت و سلامت و توسعه آینده منظور گردید. شرکت شهرک سلامت بعد از بررسی و مطالعات مقدماتی بالاخره شرکت بین المللی cadiz را که دارای تجربیات خوبی در طراحی چندین Health care و نیز سابقه ارزشمندی در طراحی سیتی سنتر اصفهان بود برای طراحی این مرکز برگزید. شرکت cadiz طرح خود را با تکیه بر مطالعات مفصلی که لازمه چنین طرحی در اصفهان بود شروع کرد و بالاخره طرح خود را در خرداد ماه 1391 تحویل شرکت شهرک سلامت اصفهان نمود.
این طرح دارای یک ساختمان مرکزی است که شامل 84000 مترمربع زیربنا در 7 طبقه که دارای 18 کلینیک تخصصی و فوق تخصصی خواهد بود. این ساختمان ظرفیت پارک 900 اتومبیل در دو طبقه زیرزمین و بخشهائی از دو طبقه روی زمین را دارد، همچنین فروشگاههای گوناگون مخصوص لوازم مرتبط با پزشکی، رستورانهای متنوع با غذاهای ارگانیک و دیگر فروشگاههای ضروری که در طبقات اول و بخشی از دوم مستقر خواهد شد. مرکز اطلاعات و راهنمای بیمار، بانک، داروخانه و بسیاری از نیازمندیهای یک مرکز پر رفت و آمد که توسط cadiz پیش بینی شده از دیگر تسهیلات این مجموعه است. در فاصله کمی از ساختمان و کلینیکها یک تونل هوائی پاراکلینیک ها را که ساختمانی با ظرفیت 26000 مترمربع است به کلینیک ها متصل می کند. بخشی از واحدهای تشکیل دهنده پاراکلینیک ها عبارتند از داروخانه، MRI،CT SCAN، رادیولوژی، سونوگرافی، طب هسته ای و امثال آن.
یک هتل بسیار مدرن با مساحت 12500 مترمربع در شمال غربی زمین برای پذیرایی از همراهان بیمار، مهمانان داخلی و خارجی، دانشمندان و متخصصین ایرانی و خارجی که به دعوت IHCC به ایران می آیند و مواردی از این قبیل منظور شده که IHCC را برای سهولت رسیدن به اهداف خود کمک می کند.
اکنون با دردست داشتن طرح ساختمان، تجهیز کارگاه و اعزام گروههای اجرائی سیتی سنتر همه چیز برای یک شروع خوب مهیا گردیده است.
 

گام سوم، آغاز عملیات اجرائی:
برای شرکت شهرک سلامت مهم بود که اولین کلنگ آغاز عملیات اجرائی را چه کسی به زمین بزند. لذا با هماهنگی های قبلی دعوتی از دانشمند سربلند و فاخر ایرانی جناب پروفسور سمیعی برای آغاز عملیات اجرائی به عمل آمد. ایشان با گشاده روئی دعوت IHCC را پذیرفتند و طی مراسم با شکوهی که در تاریخ 12/7/90 با حضور شهردار اصفهان و دیگر مقامات برگزار شد کلنگ آغازین شهرک سلامت ارم به دست مبارک ایشان و جناب آقای دکتر سقائیان نژاد شهردار اصفهان زده شد و در اسفند ماه 1390 کلید عملیات اجرائی زده شد.
جناب پروفسور سمیعی که فوق تخصص مغز و اعصاب هستند افتخار دادند که IHCC را در جهت تحقق اهداف خود که بهبود خدمات پزشکی و سلامت در کلان شهر اصفهان است یاری رسانند.
 

گام چهارم:
عزم راسخ شهرک سلامت به منظور تحقق امر برنامه ریزی برای دوره بهره برداری و سامان کلینیکها بود. شهرک سلامت جهت تحقق اهداف کمیته ای را تحت عنوان کمیته راهبری با شرح وظیفه ای که تبلور اهداف و خواسته های شهرک سلامت برای خدمتی نوین در زمینه پزشکی و سلامت است تشکیل داد. این کمیته ترکیبی از شخصیتهای با تجربه در زمینه های گوناگون از جمله آمار و اطلاعات کامل پزشکی اصفهان، شناخت کلیه پزشکان عمومی متخصص و فوق تخصص اصفهان، شناخت شخصیتهای علمی در حوزه پزشکی و سلامت، آگاه به فضای اکادمیک و علوم پزشکی اصفهان، متخصص در جامع نیازهای دوره بهره برداری، دارای تجربه در شناخت و چیدمان نیروهای مورد نیاز در حوزه پاراکلینیک ها، اداری و برنامه ریزی آموزش مورد نیاز این گروهها و همچنین طراحی سیستم مکانیزه گردش امور با استفاده از دانش IT و آخرین پدیده ها در ارتباطات مجازی و رادیوئی و بالاخره برنامه ریزی زمانبندی شده و مدیریت آن برای کلیه امور یادشده.

 

گام پنجم، تعریف دکترین IHCC توسط کمیته راهبری:
این کمیته طی مطالعات مفصل و گاه بررسیهای میدانی به تهیه و تحریر اهداف کلان، استراتژی، برنامه های کوتاه مدت، بلند مدت، تاکتیکهای ضروری و بطور کلی آنچه پیش نیازهای لازم برای تدوین سند چشم انداز بود اهتمام نمود. کمیته راهبری سپس در یک دوره کاری فشرده و کمک گرفتن از شخصیتهای آکادمیک و صاحب نظر دست آوردهای خود را در تدوین سند چشم انداز در معرض پردازش نظریه قرار داد. از جمله گروههائی که در این زمینه به تدوین سند چشم انداز کمک کردند گروه پزشکان ارشد، صاحبنظر و معتبری بودند که اتاق فکر شهرک سلامت را تشکیل میدادند.
حاصل این کار گروهی و ارزشمند تدوین سند چشم انداز بود که برای بهینه سازی گردش منطقی، آسان و نتیجه بخش امور بین سه عامل بیمار، پزشک و مطب صورت گرفته. این دست اورد با توجه به باورداشت موسس از ایجاد مرکزی بیمار محور در هفت هدف تعریف شده که به صورت مختصر عبارتند از:
هدف اول: دستیابی به روشی که رابطه سه جانبه بیمار، پزشک و مطب را در گردش منطقی قرار دهد.
هدف دوم: تدوین برنامه جامع برای دوره بهره برداری.
هدف سوم: ساختن الگوئی برای کشور با فرآوری مرکزی با نظم و سرویس بهینه برای بیمار.
هدف چهارم: گذر از انحصار سالاری و برقراری رقابت سازنده در عرصه خدمت پزشکی.
هدف پنجم: آغاز یک حرکت بیمار محور با الگو گرفتن از کشورهای پیشرفته.
هدف ششم: بازگشائی ارتباط عمیق IHCC با پزشکان سرآمد ایرانی در جهان و میزبانی از پزشکان معتبر خارجی.
هدف هفتم: جذب توریست سلامت و کسب اعتبار علمی برای کشور.

 

سند چشم انداز در تاریخ 9/9/91 در بازویرائی ششم مورد تصویب کمیته راهبری و سپس تایید مدیرعامل شرکت پرستیژلند یعنی موسس شهرک سلامت قرار گرفت. مدیرعامل شرکت پرستیژلند بر اساس ارزشهای اعلام شده در سند چشم انداز و اهداف هفت گانه ای که به اختصار ذکر شد. آنچه را کمیته راهبری باید در دستور کار داشته باشد تحت عنوان (شرح وظایف کمیته راهبری) تعریف نموده اند که ادامه کار کمیته بر آن منوال شکل گرفته است.